Порушили заборону: частина запоріжців все ж таки вирішила не зраджувати традиції

Переглядів: 296

6 січня 2024 23:46

Порушили заборону: частина запоріжців все ж таки вирішила не зраджувати традиції фото

Рятувальники пильнували за безпекою під час хрещенських купань

Попри заборону відвідування непідготовлених локацій майже 100 запоріжців свято Богоявлення, яке в Україні у зв’язку з переходом ПЦУ і УГКЦ на новий церковний календар вперше святкувалося не 19 січня, а 6 січня, відзначили занурюванням у води Дніпра.

Таку цифру озвучили співробітники Головного управління ДСНС в Запорізькій області. Абсолютно очевидно, що насправді вона більша, адже запоріжці купалися і на локаціях, де не було рятувальників. Надзвичайники чергували у поширених серед жителів місцях поблизу водойм. Від Головного управління залучалося 13 чоловік особового складу, 2 одиниці техніки та 1 рятувальний катер.

З кожним охочим здійснити обряд омовіння, фахівці ДСНС та поліцейські провели бесіду не тільки на тему заборони відвідування, а й ризики для здоров’я під час переохолодження. На щастя, обійшлося без надзвичайних подій.

Головне управління ДСНС в Запорізькій області нагадало, що відповідно до статті 19 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» в умовах воєнного стану заборонено проведення масових зібрань, а також функціонування локацій для занурення, не перевірені відповідними службами на наявність безпеки.

«Відповідно до рішення Ради оборони Запорізької області від 26.12.2023 № 175, з метою забезпечення безпеки людей під час проведення заходів, пов’язаних з відзначенням Водохреща, 6 січня на території області встановлено заборону на купання у відкритих водоймах. Через потенційні загрози, які несуть дії військ країни-окупанта, на Водохреща на р. Дніпро та інших водних об'єктах не функціонуватимуть спеціальні локації для занурення.

Правоохоронці та рятівники не нестимуть там чергування - у них є більш складні та важливі завдання.

Як і торік, вірянам доведеться відмовитись від обряду занурення, а церквам переглянути усталений формат заходів з освячення води.

Відповідальність за можливі надзвичайні події при купанні у крижаній воді, спровоковані порушенням обмежень режиму воєнного стану, лежатиме виключно на порушниках, - повідомляв сайт Запорізької ОДА.

І все ж запоріжці, які роками занурювалися на Водохреще, і цьогоріч не змогли відмовити собі у цьому обряді. А рятувальники і поліцейські, щоб не допустити надзвичайних подій на воді, чергували, зокрема, на пляжах.




Схожі новини: