WP: допомоги із новим контрнаступом від США у 2024 році не буде. Чим планує допомогти Вашингтон

Переглядів: 322

28 січня 2024 08:18

WP: допомоги із новим контрнаступом від США у 2024 році не буде. Чим планує допомогти Вашингтон фото

Адміністрація президента Байдена працює над довготерміновою стратегією допомоги Україні попри те, що голосування з цього питання зайшло у глухий кут в Конгресі. Але ці плани не передбачають, що у 2024 Україна суттєво просунеться у поверненні територій, окупованих Росією, пише Washington Post.

Розробка цих планів відбувається на тлі провалу із українським контрнаступом минулого року. Замість того, аби зосереджуватися на відвоюванні загарбаних Росією територій, у фокусі нових планів – допомогти Україні убезпечити себе від нових російських наступів і одночасно зміцнити військову та економічну потугу країни.

Ці наміри суттєво відрізняються від стратегії минулого року, коли США та інші партнери України зосередилися на поставках нової зброї та навчанні військових, бо сподівалися, що це дасть змогу швидко відкинути російські окупаційні сили на півдні на сході України. Все це розбилося об щільно укріплену та заміновану росіянами лінію фронту.

"Цілком очевидно, що буде важко намагатися вести великий наступ на всьому фронті, так, як це було минулого року", - заявив чільний представник адміністрації американського президента.

"Все пішло не за планом". Як Україна і США моделювали контрнаступ і чому він зазнав невдачі - WP

Тепер ідея полягає у тому, аби допомогти Україні втримати ті позиції, на яких вона перебуває зараз, але одночасно скерувати події таким чином, щоб на кінець 2024 вона була "більш сильною" і самодостатньою, пояснив WP чиновник на умовах анонімності.

Який новий план?

Плани американської адміністрації є частиною спільних зусиль близько трьох десятків країн, які мають наміри надавати Україні довготермінову та економічну допомогу, пише Washington Post. Кожна із країн працює над своїми зобов’язаннями, які можуть бути розраховані на десятиліття наперед.

Американське видання нагадує, що першою країною, яка оголосила про свої конкретні плани допомоги Україні, стала Велика Британія, яка підписала 10-річну угоду під час візиту до Києва прем’єра Ріші Сунака.

Сунак і Зеленський підписали у Києві "історичну угоду". Про що вона

Що означає надати "гарантії безпеки" Україні

Очікується, що наступною може бути Франція, і що аналогічну угоду буде підписано під час візиту до України французького президента Еммануеля Макрона.

Але успіх усієї допомогової стратегії, пише WP, значною мірою залежить від Сполучених Штатів, які випереджають інших за обсягами вже наданої Україні фінансової та військової допомоги, а також координують міжнародні зусилля.

Свій 10-річний план допомогу Україні – підготовлений Держдепом і схвалений Білим домом - США сподіваються представити навесні цього року. Але це за умови, що запит президента Байдена на 61-мільярдний пакет допомоги таки дістане схвалення в Конгресі.

Проте поки що незгода конгресменів-республіканців підтримати цей запит президента-демократа виглядає ще більш рішучою, ніж тоді, коли суперечки довкола допомоги Україні лише розпочалися.

І це непокоїть інших західних партнерів Києва та саму Україну.

"Ми б не змогли вижити без підтримки та допомоги США. Це факт", - нагадує WP заяву президента Зеленського.

І наводить слова чільного європейського посадовця:

"Звісно, лідерство та залученість США має велике значення для перспективи (допомоги Україні). Але важливим є й чинний момент. Допомога має тривати… і не лише для підтримки (самої України), але й для того, аби показати (Путіну) рішучість Заходу щодо того, що він не виграє".

Війна на виживання. Що буде з Україною без західних грошей

Захід відвертається від України? Як налаштовані партнери і чи справді допомога під загрозою

"Боротьба України є частиною чогось більшого", - заявив у грудні 2022 року президент Байден. У грудні 2023 ані йому, ані президенту Зеленському не вдалося переконати Конгрес підтримати новий пакет допомоги Україні

Згідно із джерелами WP, американський план для України передбачатиме як короткострокову підтримку військових операцій, так і більш довготермінову стратегію розбудови українського війська, здатного стримувати російську агресію.

Він передбачатиме конкретні кроки і програми із захисту, відновлення та розширення промислової та експортної потуги України, а також допомоги у політичних реформах, які дозволять Україні повтністю інтегруватися у західні інституції.

Не випадково, як твердить цитований WP чільний американський посадовець, на цей довготерміновий план покладають й іншу надію – забезпечити гарантії для України навіть на той випадок, якщо до Овального кабінету у Білому дому повернеться Дональд Трамп. Але, знову ж таки, без схвалення понад 60-мільярдного допомогового пакету в Конгресі це неможливо.

Контрнаступу 2.0 не буде?

А поки Білий дім намагається переконати законодавців підтримати цей пакет допомоги, інший чільний посадовець в адміністрації Байдена каже, що ніхто не очікує, що українці просто розбудовуватимуть свої окопи і "сидітимуть в них" цілий рік, - бої за територію, хоч і з меншим стратегічним значенням триватимуть, так само, як і ракетні та дронові атаки з обох боків, а Росія так само нападатиме на цивільні об’єкти на інфраструктуру.

Але замість масованих артилерійських "дуелей", які відбувалися усю другу половину 2022 року та продовжилися у 2023, на Заході покладають більші надії на тактику, яка останнім часом добре себе зарекомендувала, - це ураження конкретних цілей на довгій відстані ( і в цьому можуть допомогти французькі крилаті ракети, що мають надійти в Україну у найближчі місяці), стримування російського флоту у Чорному морі, аби забезпечити експорт з українських портів, та зв’язуваня російських сил в Криму прицільними обстрілами та спецопераціями.

Перемоги і поразки України в 2023 році

Президент Зеленський наполягає, що Україна продовжить контрнаступ. Він твердить, що плани на 2024 рік – не лише захист.

"Ми хочемо, щоб наша країна зберегла ініціативу, а не ворог", - заявив він в одному із нещодавніх відеозвернень.

Але, як розповів один з американських посадовців, якій нещодавно зустрічався з українським президентом, у того є сумніви щодо того, наскільки міцними можуть бути амбіції України у цьому році без ясності щодо американської допомоги.

WP також цитує двох депутатів українського парламенту, які вказують, що якщо контрнаступ не вдався у 2023, коли міжнародна підтримка була на піку можливостей, говорити про можливість наступати тоді, коли підтримка може бути значно меншою, не доводиться. А відтак, йтиметься про захист. Або, як сформулював це міністр оборони Естонії Кусті Сальм, "ми стали заручниками часу":

"Питання в тому, чи зможемо ми пройти цю долину смерті".

"Срібної кулі" не існує?

У намаганнях переконати Конгрес підтримати допомоговий пакет для України, адміністрація президента Байдена наполягає, що із 61 млрд доларів лише половина має піти безпосередньо "на фронт". Решта призначена для того, аби допомогти Україні вибудувати таке майбутнє, яке дозволить їй обходитися без західної допомоги.

Як кажуть автори плану, він сфокусований на чотирьох пріоритетах: відсіч, розбудова, відновлення та реформи.

Для боротьби треба більше боєприпасів, заміна техніки, втраченої під час контрнаступу, набагато більше дронів, а також багато засобів радіоелектронної боротьби та протидронових засобів, і, звісно, більше засобів для захисту міст, вважає колишній аналітик ЦРУ, а нині співробітник Фонду Каргнегі Ерік К’ярамелла, якого цитує WP.

І, хоча Україна все ще із нетерпінням очікує на обіцяні винищувачі та більше бронетехніки цього року, вони є дорогими вразливими системами, зазначає аналітик:

"Гадаю, українці, які бачили, як міна за 10 тисяч доларів знищує танк вартістю у мільйони, розуміють, що срібної кулі не існує".

Стадія "розбудова" передбачає розбудову української промислової бази, зокрема й оборонних підприємств, які дозволили б Україні наростити випуск зброї, щоб, разом із допомогою від США та інших союзників, "хоча б утримувати паритет з Росією", як висловився один із представників американської адміністрації, якого цитує WP.

План також передбачає розширення "бульбашок" безпеки довкола українських міст (не лише Києва та Одеси) завдяки системам ППО. Це дозволить зберегти і посилити ключові галузі економіки та експорту, включно із аграрним виробництвом та металургією. За цей напрямок відповідатиме спеціальний представник США Пенні Пріцкер, яка нещодавно відвідала Київ.

Але поки обговорення та планування майбутньої допомоги Києву триває, не всі прибічники України вважають, що зараз слушний час відвертати увагу від того, що їй дійсно потрібно, аби швидко і ефективно протистояти російській агресії на полі бою цього року.

"Яку б стратегію ви не обрали, вам потрібна уся мислима зброя", - цитує WP колишнього Генсекретаря НАТО Андерса Фог Расмуссена, який минулого тижня намагався переконати республіканців в Конгресі США у нагальності підтримки допомоги Україні.

"Неможливо виграти війну покроковою стратегією, - заявив він. – Противника треба здивувати і подавити".




Схожі новини: