Направив підбитий літак на ворожу колону: у Бахмачі попрощалися з льотчиком, який загинув майже два роки тому

Переглядів: 311

5 лютого 2024 17:15

Направив підбитий літак на ворожу колону: у Бахмачі попрощалися з льотчиком, який загинув майже два роки тому фото

Жителі Бахмаччини попрощалися з  льотчиком Андрієм Антиховичем, який знищив ворога ціною життя. На момент загибелі захиснику українського неба було лише 25 років.

Про прощання з Героєм повідомила міська рада Бахмута.

"Шлях повернення Героя додому був довгим. Адже спочатку його було поховано в населеному пункті Антонівка Херсонської області, який поки що знаходиться під російською окупацією. Тіло пілота вдалося повернути лише наприкінці грудня 2023 року.

І сьогодні, 3 лютого 2024 року, Бахмаччина попрощалася з одним з найкращих своїх синів. Замітало. Здавалося, що саме небо встеляло шлях похоронному кортежу. На вулицях міста навколішки зустрічали земляка-Героя. Прощання відбулося на площі Героїв Майдану. Боліло всім…

Андрій Антихович народився 21 травня 1996 в Бахмачі. Закінчив Бахмацьку гімназію, потім Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Так як він не бачив свого життя інакше, тільки з небом, тому без вагань вирішив стати льотчиком та вступати до Харківського військового університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба.

З 2018 року проходив військову службу в 299 бригаді тактичної авіації імені генерал-лейтенанта Василя Нікіфорова. Молодий, розумний, яскравий і харизматичний, Андрій любив небо і ним жив.

У ніч з 23 на 24 лютого 2022 Андрій перебував на бойовому чергуванні, одним з перших ставши на захист України.

26 лютого 2022 року капітан Андрій Антихович, здійснюючи бойовий виліт на літаку Су-25 на Херсонському напрямку, виявив ворожі колони та завдав по них успішного вогневого ураження, чим затримав просування рашистів. На жаль, ворог влучив у літак. І коли постало питання катапультуватись чи знищити клятих орків – не вагаючись направив підбитий штурмовик у бік ворожої колони. Капітан загинув на найвищому піку, у розквіті молодих сил.

За особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі Указом Президента України №262/2022 від 18.04.2022 Андрій Антихович нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

Поховають Героя на Київщині.

Льотчики не вмирають, вони йдуть у небо назавжди. Андрій Антихович доєднався до небесної ескадрильї, ставши ангелом-охоронцем на небі.  Щирі співчуття рідним... Вічна пам'ять та слава Герою!", - говориться у повідомленні на фейсбук-сторінці міської ради Бахмача.




Схожі новини: