З любов’ю до рідного міста: 30 запорізьких художників представили свої роботи на ювілейній виставці

Переглядів: 446

16 березня 2024 11:00

З любов’ю до рідного міста: 30 запорізьких художників представили свої роботи на ювілейній виставці фото

У приміщенні Запорізького фотоклубу відкрилася виставка, присвячена 30-річчю Запорізького міського об’єднання митців «Колорит»

Ідею створення об'єднання як клубу «Колорит», а в 1994 р. як громадської організації, сформулював і втілив в життя художник Юрій Гапонов. Сьогодні вона об'єднує професійних художників, дизайнерів, карикатуристів, членів Національної спілки художників України, Національної спілки майстрів України, викладачів, а також любителів, які створюють оригінальні роботи у різних техніках.

Як розповіла голова ЗМОМ “Колорит” Олена Сауріна, до повномасштабної війни в організації було близько 150 осіб. З початком військової агресії частина виїхала за межі Запоріжжя, потім повернулася, прийшли в організацію і новенькі. Зараз це творче об’єднання налічує близько 90 учасників. Серед членів “Колориту” є художники, які зараз захищають країну від загарбників. Це, зокрема, Петро Козловський і Владислав Ковальов.

- Якщо раніше переважали аматори, то за останні кілька років в “Колорит” прийшло багато професійних художників, зараз їх у нас приблизно 60 відсотків, - зазначила керівниця “Колориту”.

Головна мета митців - збереження традицій і розвиток нових напрямків, створення умов для творчого і професійного зростання, розвиток потенціалу молодих художників, а ще - активна участь у культурному житті міста.

Художники та майстри "Колориту" створили на площі Маяковського вернісаж під відкритим небом — вже понад 30 років їх роботи прикрашають цей затишний куточок Запоріжжя, привертаючи увагу запоріжців і гостей міста.

Творче об’єднання щорічно проводить чимало різноманітних заходів, які з 24 лютого 2022 року в основному спрямовані на допомогу ЗСУ. Так, був започаткований мистецький проєкт “Арт-підтримка”, у рамках якого проводилися виставка-продаж картин, концерти відомих запорізьких виконавців. Зібрані кошти використовувалися на придбання необхідних речей для Запорізького військового госпіталя.

Проєкт цей — різноплановий. Так, у рамках “Арт-підтримки” Олена Сауріна і Яна Ясунас розмалювали велику стіну в підвальному приміщенні 5-ї дитячої міської лікарні, зробивши її яскравою. Художники також влаштували у паркетній залі обласної філармонії виставку своїх робіт, експозиція якої регулярно оновлюється.

А до ювілею “Колориту” вони відкрили масштабну виставку у приміщенні обласної організації Національного союзу фотохудожників. Це приміщення, можна сказати, рідне для митців “Колориту”, адже вони практично щорічно виставляють тут свої роботи. На виставці до 30-річчя представлені роботи 30 художників.

Головний критерій відбору картин — тематика Запоріжжя: історія, пам’ятні місця, архітектура, краєвиди. Переважна більшість робіт написана в останні три роки.

“Найстаріші” за віком — дві картини вже покійного Леоніда Фащенка, який був у “Колориті” чи не з самого початку існування об’єднання. За словами Олени Сауріної, на виставці всього десь з 10 “довоєнних” робіт, решта ж написані під час повномасштабного вторгнення.

“Картини представлені у різних жанрах, направленнях та естетичних форматах. Найбільша частина пов’язана з темами національної свідомості та сприйняття подій війни, тематикою рідного краю”, - розповіла Олена Сауріна.

Олена представила на виставку картини у вітражній техніці "Україна-Весна" і  зображення башти на вулиці 12 квітня. А також розписані у національному стилі тубуси від снарядів.

А от заступниця голови ЗМОМ "Колорит" Ольга Хар'якова показує своє бачення запорізької природи.

 - Я люблю природу, - каже Ольга. - В основному на моїх роботах зображаю її. Три роки тому перейшла на акварель, чим дуже щаслива. Часто влітку малюю на природі. Зараз  малюю по фотографіям або за своїми відчуттями Для мене найсвятіше місце - це наш Дніпро.

На відкриття виставки завітали почесні гості — заступник голови Вознесенівської райадміністрації Віктор Хоцький, начальник управління культури департаменту культури і туризму Запорізької міської ради Олексій Максименко і в.о. директора Запорізького обласного художнього музею Інга Янкович.

Віктор Хоцький згадав як понад 20 років тому вперше зустрівся з “колоритівцями”. Міський голова Олександр Поляк ініціював реконструкцію площі Маяковського, де художники виставляли свої роботи, і він, заступник голови тоді ще Орджонікідзевської райадміністрації, комунікував з митцями, які були вимушені тимчасово перебратися на площу Фестивальну. Щоб потім повернутися на оновлену площу Маяковського.

Віктор Хоцький подякував митцям за їх внесок в пропаганду рідного міста, оскільки картини запорізьких художників поїхали у сім країн світу — США, Німеччину, Польщу, Словаччину, Чехію, Молдову, Румунію.

- Вони також доїдуть до Швеції, Новвегії, Данії і країн Балтії, - повідомив посадовець і додав: - Картини нагадуватимуть, що є в Україні місто Запоріжжя і що треба допомагати ЗСУ.

А Олексій Максименко, окрім привітання, вручив Олені Сауріній дві Подяки — від виконкому Запорізької міської ради і департаменту культури і туризму ЗМР.

Серед учасників ювілейної виставки — легендарна запорізька художниця Наталя Коробова, яка представила дві свої улюблені роботи. Це - “Бузок” (2017) і “Сьогодні я танцюю Кармен”(2018).

- Мені хочеться зробити серію картин про танцювальницю, - ділиться Наталія. - На картині “Сьогодні я танцюю Кармен” вона вийшла і сильна, і зворушена, і цнотлива - при тому, що вона оголена наполовину. Я її дуже люблю.

Я перед цим намалювала букет бузку, який побачила у своїх друзів. Він стояв у вазі на такому ж столику. Прийшла додому і відразу намалювала.

До речі, останні місяці у Наталії в творчому плані дуже напружені, у приємному сенсі. У неї відбулася виставка “Світло Єрусалиму” у Хмельницькому художньому музеї. А зараз її роботи експонуються на персональній виставці у Чернівцях.

- Коли мені запропонували зробити виставку у Хмельницькому музеї, вже йшла війна в Ізраїлі. А в мене є серія робіт про Єрусалим. Так і виникла тема виставки, - згадує Наталія Коробова. - Відкриття співпало з останнім днем Хануки. Прийшло багато людей, дівчинка гарно співала молитву на івриті, горіли свічки. Приголомшливі люди! Приголомшливий музей! Виставка, присвячена Ізраїлю, дає великий заряд енергії.

Ця виставка “переїхала” до Чернівців, але вона ще доповнена моїми живописними роботами, яких не було в Хмельницькому. Виставка триватиме до кінця березня, а вже 5 квітня вона відкриється у місті Виноградово.

На виставці “Колориту” можна побачити багато цікавих робіт запорізьких художників. Серед них вирізняються зображення козака Мамая авторства Яни Ясунас.

- Я люблю малювати Мамаїв, - розповідає Яна. - Роботи зроблені у серпні минулого року, Дуже плідний був місяць! Я дружу з Олександром Шкаліковим. Коли вода рік тому відійшла, ми з ним дісталися на другий берег і там збирали шпангоути, які служать рамками для картин. Олександр їх почистив і дав мені. Мої роботи є також на сідушці і спинці від старих стільців з покинутих хат.

А одного Мамая можна побачити у чоловіка на футболці (у відомого біолога і фотохудожника Валерія Кємєнова. - МВ). Хочу надрукувати своїх Мамаїв на футболках і продавати. Популяризувати, так би мовити, запорізьке мистецтво.

Отримати позитивні емоції від споглядання картин художників “Колориту” можна до 10 квітня 2024.

Чиї роботи представлені на ювілейній виставці

Це художники і художниці: Андріанова Анжеліка, Бойко Карина, Височіна Тетяна, Власенко Тетяна, Жаховська Світлана, Дараган Ольга, Зуєв Віктор, Зубкова Марина, Зубарева Світлана, Карпенко Ольга, Камінська Олександра, Коробова Наталія, Ломєй Ігор, Мітков Вадим, Науменко Станіслав, Прокоф’єв Євген, Прокоф’єва Анжела, Разумов Вячеслав, Кудієвський Сергій, Сауріна Олена, Семенцов Володимир, Сидоренко Юрій, Слоковенко Олександр, Столбухов Сергій, Хар’якова Ольга, Шіверський Микола, Черемісін Сергій, Фащенко Леонід, Юрчук Світлана, Ясунас Яна.

 




Схожі новини: