Шукали писанки з назвою свого міста: у центрі Запоріжжя Великоднє дерево стало хвилюючою фотозоною

Переглядів: 268

4 травня 2024 23:20

Шукали писанки з назвою свого міста: у центрі Запоріжжя Великоднє дерево стало хвилюючою фотозоною фото

100 чудових вишитих писанок прикрашають Великоднє дерево, яке напередодні свята можна було побачити біля Фонтану життя на площі Маяковського.

Це авторські роботи майстринь з ГО “Запорозькі Берегині”.

“Незламне великоднє дерево від Запорозьких Берегинь в центрі незламного Запоріжжя!”, - зазначила голова громадської організації, відома волонтерка Олена Шевчук.

Цього року окрім традиційних святкових писанок, талановиті запоріжанки створили унікальну колекцію писанок з символами колишніх районних центрів Запорізької області, які наразі знаходяться або в окупації, або під щоденними масованими ударами ворога. Є також писанка на честь селища Роботине, яке окупанти майже повністю зруйнували, а захопити знову не можуть.

У її створенні брали участь Людмила Гармаш, Лариса Середа, Тетяна Соловйова і Тетяна Дем’янова.

Великоднє дерево майстрині прикрасили на площі Маяковського 28 квітня, тиждень колекцією вишитих шедеврів можна було милуватися (і робити світлини) у приміщенні Туристичного інформаційного центру. А сьогодні його виставили біля Фонтану життя, прикрасивши стрічками в національних кольорах, які гарно розвівав вітерець.

- До нас приходило багато людей, - розповідає Олена Шевчук. - Кожний шукав писанку з назвою свого міста чи селища. Деякі спочатку не вірили, що вона є у нашій колекції. Одна дівчинка сказала, що їй потрібна “Михайлівка”. А потім обняла нашу Люсю Гармаш, стояла і плакала. Дівчина розповіла, що в Михайлівці народилися  усі її рідні, в окупації залишилася її бабуся, за яку вони всі переживають, але не можуть вивезти, тому вона і плаче.

Приходили мами бійців, які зараз воюють з ворогом. У нас було багато мотанок, які зробила Люся для військових і ми їх дарували мамам наших захисників.

Свої вишиті писанки представляли Людмила Гармаш, Лариса Середа, Тетяна Соловйова і Анна Мартенс.

Великоднє дерево можна ще буде побачити протягом кількох днів після свята у приміщенні Туристичного інформаційного центру (пр. Соборний, 151), а потім  “Запорозькі берегині” розберуть колекцію. “Мапу Запорізької області” показуватимуть на різних заходах, а великодні писанки  даруватимуть 16 травня, на День вишиванки, молодим мамам в обласному перинатальному центрі. Так, зокрема Анна Мартенс створила спеціально до Великодня колекцію писанок з “дитячими” малюнками.

- Наступного року буде ще більше писанок, якими прикрасимо Великоднє дерево, - зазначає Олена Шевчук.

Ще одна “Запорозька Берегиня” - Марина Широкова провела у міській інклюзивній бібліотеці майстерклас для дітей з виготовлення великодніх пташок. А для Олени Марина створила пряник - Берегиню!

- Було несподівано, що на майстерклас приїхала очільниця Запоріжжя Регіна Харченко. Вона допомагала дітям і сама робила пташку. Було дуже по-сімейному, - розповіла голова ГО “Запорозькі Берегині”.

А секретарка Запорізької міської ради Регіна Харченко, яка також виконує обов’язки міського голови, враженнями від заходу поділилася на власній фейсбук-сторінці.

“В сучасному інклюзивному просторі міської бібліотеки зібралися маленькі мешканці міста з непростою долею аби своїми руками зробити пташки-мотанки. Їх присвятили нашим розвідникам та їхнім бойовим пташкам. Напередодні Міжнародного дня боротьби за права людей з інвалідністю, та в переддень Великодня в міській інклюзивній бібліотеці майстрині ГО «Запорозькі Берегині» провели майстер-клас з рукоділля.

І це прості та справжні моменти в нашому непростому повсякденному житті. Час, який ми присвячуємо своїм дітям. Навчаємо, творимо, ділимося досвідом. Бо війна намагається забрати дитинство в малечі. А ми зобовʼязані стояти в обороні.

Спілкування з дітьми для мене - це завжди про любов. Так само як і боротьба за можливість зберігати права соціально незахищених категорій запоріжців.

В нашому місті фронт доброти збудували за пʼять років майстрині з ГО «Запорозькі Берегині». Під час повномасштабного вторгнення, вони стали одними з найактивніших волонтерів міста Запоріжжя”, - написала Регіна Харченко.

Фотографія з історією

У "Запорозькі Берегині" посвятили під рушником

Розповідає майстриня Людмила Гармаш:

На оцьому фото під рушником  Берегинь одночасно три Гармаша - я, Марина і її донечка.  Нас Оленка Шевчук з Ларисою Середою благословляли і присвячували в Берегині. Було так зворушливо, у мене мурахи по шкірі бігли. І так приємно було відчувати єдність.

З Мариною Гармаш (яка мені зовсім не родичка), познайомилась минулого року на якомусь святі Берегинь. І так вона мені сподобалась, уся її родина, всі її добрі справи!

І уявіть який збіг: вона народилась у Михайлівці, де народився і мій дід та його брати і сестри. А Маринин чоловік з Гуляйполя, де народилась моя мама. Ніби і не родичі, а відчуття єдності неймовірне! Коли я обнімала ту дівчинку з Михайлівки, бо вона плакала (вона сказала, що там лишилась в окупації її бабуся), тоді підійшла і Марина Гармаш, щоб її обняти, сказала їй:"Я теж народилась в Михайлівці", і ми стояли і обнімались утрьох.

Фото авторки,  з фейсбук-сторінок Олени Шевчук і Регіни Харченко




Схожі новини: