у Запоріжжі відновлюють розбитий ракетним ударом храм ПЦУ

Переглядів: 459

12 липня 2024 19:20

у Запоріжжі відновлюють розбитий ракетним ударом храм ПЦУ фото
Храм святих первоверховних апостолів Петра і Павла.

Хто б подумав, що за рік ми відбудуємо цей храм": як у Запоріжжі відновлюють розбитий ракетним ударом храм ПЦУ

 Парафіяни запорізької церкви Петра і Павла, зруйнованої російським ракетним ударом рік тому, відсвяткували престольне свято. Храм ще не освячений після відбудови, тому службу настоятель правив просто неба. Відновлення знищеної будівлі тривало майже рік — силами отця Василя та вірян. Як і два десятиліття тому, коли на пустирі на перехресті громада почала зводити церкву.

Влучанням 9 серпня 2023 року була пошкоджена дзвіниця, а сама церква і трапезна — зруйновані, – розповідає настоятель Василь Батіг.

"Вибуховою хвилею завалило цю стіну і оту, задню. І все! І храму не стало… І нам довелося повністю все розібрати", – каже отець Василь.

У храмі був знищений іконостас, врятувати і відновити вдалося не всі ікони:

“Тут у нас була дуже гарна старовинна ікона у фігурній оправі — Ісуса Христа. Це колись, під розпад Радянського Союзу, хтось викинув у посадку. А жіночка йшла — і побачила. Цю ікону теж знищило”, – розповідає настоятель.

 Парафіянка Клавдія Голованова живе поряд із храмом, бачить церковне подвір’я зі свого вікна. Того дня вибухова хвиля дісталася і її квартири:

“Як гримнуло! І мені залетіло в кухню, у вікно. А я сиділа за столом, їла. Я втекла звідти! А коли вже шум пішов, я пішла на кухню — одразу глянула сюди. І зрозуміла, що церкву розбили”, – пригадує Клавдія Голованова.

“Коли люди чують дзвони, навіть якщо у будинках перебувають, – радіють. Якесь пожвавлення для людей”, – каже Світлана.

Дзвіниця вибухом зруйнована не була, але пошкоджена — висока споруда пішла тріщинами. Світлана зізнається: спершу боялася підійматися нагору.

“Але потім, з часом, страх минув. Зараз дзвонимо, намагаємося, щоб люди чули дзвони, приходили до церкви. Вітражі тут були дуже гарні до руйнування… Закривали віконця маленькі, вони були всі розбиті. Звідти дощ, сніг — все сюди йшло”, – каже дзвонарка.

Відбудова дзвіниці — наступне у планах настоятеля церкви. Поки що на ремонт збирають гроші — переважно з пожертв парафіян. Будівлі церкви й трапезної відновлювали також за рахунок вірян та за допомогою єпархії ПЦУ. Це коштувало близько 500 тис. грн.

Другі входини до храму відбудуться після реставрації та відновлення усіх ікон й освячення.

“Я не сподівався... Хто б подумав, що з ласки Божої ми за рік відбудуємо цей храм”, – каже отець Василь. Дбайливий господар, він навіть цеглу з розбитої церкви сказав перебрати: “Настане мирний час, і може комусь з людей пригодиться. Бо відбудовувати треба буде дуже багато…”.




Схожі новини: