Для очей, серця, м’язів та імунітету. Чим корисний гарбуз та які страви приготувати

Переглядів: 400

27 жовтня 2023 14:21

Для очей, серця, м’язів та імунітету. Чим корисний гарбуз та які страви приготувати фото

Вважається, що гарбуз став домашньою ягодою близько семи тисяч років тому, коли насіння такого віку було виявлено в Мексиці. Вже тоді люди знали про користь гарбуза.

Гарбуз був використаний у складі древнього приворотного зілля і входив до складу різних настоянок, призначених для різних цілей, від виведення веснянок до лікування укусів змій. Гарбузовий сік також вживали для полегшення безсоння і вважали його потужним афродизіаком.

Чим корисний гарбуз для здоров’я

Гарбуз є корисним для серця продуктом і включення його до вашого харчування може підтримати боротьбу організму з різними хворобами. Незалежно від того, чи вважаєте ви його овочем, чи фруктом, гарбуз має численні корисні властивості для здоров’я.

Лише одна порція гарбузового пюре може постачити вам значну частину необхідних вітамінів та мінералів. В конкретних цифрах, 1 чашка гарбузового пюре забезпечує вас 78% вітаміном А, 13% вітаміном С, 12% калієм та 5% магнієм від щоденної рекомендованої норми.

Вітаміни А та C мають важливе значення для підтримки імунної системи та стимулювання виробництва лейкоцитів, які борються з інфекціями. Вітамін А також є ключовим для збереження зору та зменшення ризику втрати зору. Гарбуз також багатий каротиноїдами, такими як лютеїн, які можуть сприяти зменшенню ризику катаракти.

Калій та магній відіграють важливу роль у підтримці здоров’я серця, допомагаючи контролювати артеріальний тиск. Калій також сприяє нормальному функціонуванню м’язів та нервової системи, він є одним з найсуттєвіших мінералів для організму. Магній також відіграє важливу роль, зокрема в збереженні здорової кісткової тканини та підтримці її щільності з віком.

Білок, який міститься в гарбузі, сприяє зростанню м’язової маси та сили, сприяє здоров’ю кісток, знижує відчуття голоду та підвищує швидкість обміну речовин.

Найкращі сорти гарбуза

Один з найбільш доступних видів гарбузів — сорт Хоккайдо, який має походження з Японії. Він має компактну, круглу форму і зазвичай важить трохи більше двох кілограмів. Захисна темно-помаранчева шкірка цього гарбуза є їстівною. Достатньо поділити гарбуз навпіл, видалити насіння та порізати м’якуш на кубики. Гарбуз Хоккайдо відрізняється ніжним і невеликим горіховим смаком. Ви можете використовувати його для приготування пюре, запікання або приготування супу. Насіння не варто викидати, оскільки обсмажені вони можуть стати смачною та корисною закускою.

Мускатний гарбуз є ще однією популярною в Україні альтернативою. Він нагадує велику грушу: верхня частина має тонку шкірку і багатий м’якуш, а нижня частина є ширшою і також містить насіння, які легше видаляти, ніж у інших видів гарбузів. Мускатний гарбуз можна приготувати, пекти або варити, а також начиняти різноманітними овочевими або м’ясними начинками. Його також можна використовувати для приготування здорової закуски, що замінює картоплю фрі: просто наріжте верхню частину гарбуза на смужки та запікайте разом з зеленню, такою як чебрець або розмарин.

Що приготувати із гарбуза

З гарбуза можна приготувати багато смачних страв. Ось декілька ідей:

  • гарбуз по-грецьки,
  • крем-суп з гарбуза,
  • хрумкі домашні козинаки із насіння,
  • гарбузовий пиріг з сиром маскарпоне.

Джерело: NV




Схожі новини: