Для зору і стрункої фігури. Чому варто їсти моркву взимку, як її найсмачніше поєднувати та кому варто її уникати

Переглядів: 312

31 січня 2024 13:37

Для зору і стрункої фігури. Чому варто їсти моркву взимку, як її найсмачніше поєднувати та кому варто її уникати фото

Морква містить багато поживних речовин, у тому числі бета-каротин і антиоксиданти, які можуть підтримувати ваше здоров’я. Але це за умови, що ви включите моркву у свій раціон вже сьогодні!

Морква — це ідеальний коренеплід для вашого здоров’я. Він хрусткий, смачний і дуже поживний. Морква є особливо хорошим джерелом бета-каротину, клітковини, вітаміну K1, калію та антиоксидантів, сприяє зниженню ваги. Моркву також пов’язують зі зниженням рівня холестерину та покращенням здоров’я очей, зниженням ризику розвитку раку. Морква зустрічається в багатьох кольорах: жовтий, білий, оранжевий, червоний і фіолетовий. Помаранчева морква отримує свій яскравий колір завдяки бета-каротину, антиоксиданту, який ваше тіло перетворює на вітамін А.

Ось іще кілька причин споживати моркву взимку:

Вона низькокалорійна.

У 100 грамах моркви міститься всього 41 калорія. При цьому морква містить близько 10 грамів вуглеводів та 0,2 г жирів. Протеїну в моркві теж мало — всього близько 0,9 г на 100 г.

Має відносно низький глікемічний індекс в сирому вигляді.

Морква часто має низький глікемічний індекс (ГІ), який є показником того, наскільки швидко їжа підвищує рівень цукру в крові після їжі. ГІ моркви коливається від 16 до 60 — найнижчий для сирої моркви, трохи вищий для вареної і найвищий для пюре/

Морква містить корисну клітковину

Пектин є основною формою розчинної клітковини в моркві. Розчинні волокна можуть знизити рівень цукру в крові, уповільнюючи перетравлення цукру та крохмалю. Вони також можуть живити дружні бактерії у вашому кишечнику, що покращить здоров’я та знизить ризик захворювань. Більше того, деякі розчинні волокна можуть погіршувати всмоктування холестерину з травного тракту, знижуючи його рівень в крові.

Основними нерозчинними волокнами моркви є целюлоза, геміцелюлоза та лігнін. Нерозчинні волокна можуть зменшити ризик запорів і сприяти регулярному випорожненню.

Чудове джерело вітамінів:

Вітамін А: морква багата бета-каротином, який ваше тіло перетворює на вітамін А. Ця поживна речовина сприяє гарному зору та важлива для росту, розвитку та імунної функції організму.

Біотин: вітамін групи В, раніше відомий як вітамін Н, біотин відіграє важливу роль у метаболізмі жирів і білків.

Вітамін K1, також відомий як філохінон, важливий для згортання крові та може сприяти здоров’ю кісток.

Калій: незамінний мінерал, важливий для контролю артеріального тиску.

Вітамін B6 бере участь у перетворенні їжі в енергію.

Морква містить каротиноїди.

Це речовини з потужною антиоксидантною дією, які пов’язують із покращенням імунної функції та зниженням ризику розвитку багатьох захворювань, включаючи хвороби серця, різні дегенеративні захворювання та певні типи раку.

Шкода від вживання моркви:

Морква, як правило, вважається безпечною. Проте, вживання занадто великої кількості каротину може призвести до того, що ваша шкіра стане трохи жовтою або оранжевою, але це нешкідливо. Надмірне споживання моркви у деяких людей може викликати алергію. Якщо ви чутливі до пилку берези або полину, ви можете реагувати на моркву. Алергічна реакція може спричинити поколювання або свербіж у роті, набряк горла або сильний алергічний шок (анафілаксію).

Як використовувати моркву

Ви можете приготувати з морквою свіжі хрусткі салати, запекти її чи відварити, зробити сушені морквяні чипси тощо. Завдяки природній солодкості морква стане чудовим інгредієнтом пирогів та десертів — особливо смачно поєднувати її з гарбузом та кисломолочним сиром, спробуйте!

Джерело: NV




Схожі новини: