Яскраві краєвиди: у запорізькій бібліотеці відкрилася виставка, яка милує око і бере за душу

Переглядів: 367

7 лютого 2024 23:45

Яскраві краєвиди: у запорізькій бібліотеці відкрилася виставка, яка милує око і  бере за  душу фото

У Запорізькій обласній універсальній науковій бібліотеці відкрилася персональна виставка викладача дитячої художньої школи Олександра Зверєва «Краєвиди Запорізького краю».

В експозиції на першому поверсі (на час воєнного стану усі масові заходи проводять поближче до укриття) небагато робіт, але усі вони - яскраві, дуже виразні, передають любов молодого митця до рідного краю.

Олександр Звєрєв почав малювати в 13 років. За цей час професійний рівень митця, звісно, виріс - він неодноразово брав участь у міжнародних та всеукраїнських пленерах, регіональних та обласних виставках.

На відкриття виставки завітали учні Оріхівської гімназії «Сузір“я”, які знайшли тимчасовий прихисток у Запоріжжі.

Як розповіла на відкритті головна бібліотекарка відділу мистецтв ЗОУНБ Олена Савкіна, це вже друга персональна виставка художника у їхньому закладі. Перша була у вересні 2019 року у віділі мистецтв, де до повномасштабної війни проводилися виставки картин та витворів декоративно-прикладного мистецтва.

«Тоді на виставці було представлено багато робіт Олександра, - згадує Олена Савкіна. - Його картини дуже яскраві, оптимістичні, вони нам дуже до душі.  На цій виставці робіт не багато - тут і місця мало, і мольбертів для картин, але вона така ж яскрава, відображає любов до природи, до рідного краю. Мені дуже приємно, що ми відкриваємо цю виставку”.

Олександр Звєрєв народився в Оріхові.

«З ранніх років захоплювався малюванням, навчався в Оріхівській дитячій музичній школі імені Марії Сокіл на художньому відділенні. Під час навчання в художній школі приймав участь в регіональних та обласних конкурсах та виставках, - розповіла Олена Савкіна.

В 2011 році Олександр вступив до Запорізького педагогічного коледжу на спеціальність «Образотворче мистецтво». Студентом брав участь у виставці «Під єдиним небом».

У 2015 році розпочав навчання у Переяслав-Хмельницькому державному педагогічному університеті імені Григорія Сковороди, брав участь у Всеукраїнській олімпіаді з живопису, яка проводилася в Полтаві.

3 2017 року працює у Запорізькій дитячій художній школі викладачем рисунку, живопису та композиції.

«Краєвиди рідного міста надихають Олександра своєю різноманітністю та сюжетами. Яскрава манера написання, експресивний живопис в даних роботах гармонійно перетікає в ніжні, нюансні, пастельні відтінки полутонів та делікатність мазків на інших роботах.

Безкрайні степи, галявини, водні гладі знайшли своє відображення у пейзажах, об'єднані в одному ритмі та відчуттям любові до рідного краю.

Мета, яку висуває для себе художник при створенні майбутніх образів, полягає в передачі настрою, миті бурхливості та ніжності природи», - розповіла Олена Савкіна.

3 лютого Олександр відзначив ювілейний день народження - йому виповнилось 30 років. Олена Савкіна привітала художника і вручила йому букет.

Добре слово про Олександра сказала і директорка Запорізької дитячої художньої школи Світлана Пєршикова.

- Олександр Звєрєв не просто художник. Він дуже багатофункціональна людина, - зазначила Світлана Миколаївна. - Окрім того, що він працює творчо, він чудовий сім’янин (разом з дружиною вони виховують Іванка, якому 4 роки. - Авт.), чудовий викладач - учні біжать на його заняття. А ще - агроном, голова профспілкової організації. І поміж усіма своїми обов’язками він ще встигає малювати картини.

Що мене вражає: він може їхати з села, де посадив кукурудзу, побачити дуже гарне небо і зупинитися. Дістає етюдник і пише етюд. Ми бажаємо Олександру творчого натхнення, щоб і надалі займатися творчістю.

А викладач дитячої художньої школи Олександр Жолудь додав, що Олександр Звєрєв ще й відроджує традиції лозоплетіння. І 6 березня буде проводити майстер-клас.

Колишня завідувачка Оріхівського краєзнавчого музею Світлана Коваленко, яка зараз працює в обласній науковій бібліотеці, Олександра Звєрєва знає дуже давно. Зазначає: дуже рада, що когорта творчих людей Оріхівщини поповнилася ще одним ім'ям.

“З Олександром ми знайомі ще з 90-х років. У краєзнавчому музеї  щороку в травні робили виставку малюнків учнів художньої школи, - згадує Світлана Вікторівна. - Це був своєрідний творчий звіт за навчальний рік. Кожного року на виставці були роботи Олександра. Вони вирізнялися з-поміж робіт інших учасників.

А років в 12-13 він почав малювати ікони, спочатку на папері, фарбами. Вони також виставлялися у нас в музеї. Відвідувачі дуже дивувалися, як автор в такому молодому віці зміг усе передати. Вже тоді проявився творчий потенціал Олександра.

Коли вступив до вишу, з’явилися і професійні роботи. Ми влаштовували виставку Олександра Звєрєва як художника. На виставці були етапи його зростання - дитячі малюнки, ікони і професійні роботи: пейзажі, натюрморти, портрети. Радіємо, що він продовжує творити, продовжує робити виставки. Оріхівщина вітає Олександра Звєрєва з черговою персональною виставкою!

...На мольбертах у бібліотеці можна побачити в основному пейзажі - краєвиди рідної Оріхівщини, хати на околиці рідного села Жовта Круча, є і кілька яскравих натюрмортів. Художник зізнається, що дуже любить яскраві кольори. “Хочеться, щоб людям відгукувалися оптимізм, щирість і яскравість моїх картин”, - каже митець.

Олександр розповів про свій шлях у мистецтво живопису, у яких жанрах любить працювати.

«Починав як любитель, а переросло в це більш професійне мистецтво, - зазначає молодий митець. - Спочатку, як вже було сказано, займався в дитячій музичній школі імені Марії Сокіл (на художньому відділі.- Авт.). Відчув, що треба удосконалювати своє вміння. Вступив до нашого Запорізького педколеджу і на другому курсі, коли почав працювати олійними фарбами більше професійно, зрозумів, що живопис - це моє.

Зараз цієї роботи вже немає, я її подарував своїм знайомим, вона в стилі голландських художників була написана. Коли її написав, відчув, що це те, що мені приносить велике задоволення. Це була не перша картина, але саме в ній я зрозумів, що малювати - це моє. Адже я займався і лозоплетінням, і землеробством.

За науку Олександр вдячний своїм наставникам: у художній школі - Ірині Вікторівні Бідненко, в педколеджі - Ігорю Володимировичу Бережному і у Переяслав-Хмельницькому педуніверситеті - Роману Миколайовичу Мотузку, члену Національної спілки художників України, який багато чому навчив.

Коли Олександр Звєрєв був студентом, він став більше працювати на пленері.

“Чому на пленері? Наше життя дуже швидко плине і воно дуже швидко змінюється. Але бувають яскраві миті, які тривають одну хвилину, 5 хвилин, 30 секунд і от вони мене дуже захоплюють, зворушують і хочеться це передати. Після пленерів роботи дописую мінімально. Буває, що пленерна робота за півгодинки написана, але на ній нічого не хочеться виправляти - так реально передано життя. Буває і так, що три години пишеш, а нічого не виходить. Тому треба далі розвиватися і удосконалювати свої вміння.

- Олександре, видно, що ви дуже любите пейзажі...

- У мене є і ще й натюрморти, портрети, можливо, буде серія. Але, дійсно, дуже полюбляю пейзаж. Тому що він буває настільки пронизливий, настільки ліричний... Бачиш казкове небо, яке не можеш не намалювати, хочеш передати яскраву осінь чи чарівну зиму.

- На відкритті ваш колега згадував, що ви відроджуєте традиції лозоплетіння.

- Так, років 10 займаюсь, паралельно з живописом. Це багато досвіду треба, щоб роботи були певного рівня. Відразу сісти і сплести - так не буває. Самоучка, але вже атестований як майстер лозоплетіння, брав участь у всеукраїнській виставці.

...Серед перших відвідувачів персональної виставки Олександра Звєрєва була депутатка Запорізької обласної ради, перша заступниця голови Бердянської РВА Ірина Півень.

- Хочу сказати слова вдячності Олександру Звєрєву, що в такий складний час він не полишає творчості. Творчим людям зараз набагато складніше, ніж пересічним громадянам, тому так важливо, що митець продовжує малювати. І ще знаходить сили передавати майстерність дітям - він педагог, що вдвічі цінніше! - зазначила Ірина Півень.




Схожі новини: