Ступні, груди і животики: у Запоріжжі відкрили трохи незвичну виставку про жіноче тіло

Переглядів: 304

8 березня 2024 16:15

Ступні, груди і животики: у Запоріжжі відкрили трохи незвичну виставку про жіноче тіло фото

 Напередодні Міжнародного дня за права жінок у Туристичному інформаційному центрі відкрили виставку "Тіло" сучасної столичної художниці Євгенії Григорʼян.

Хоча арткураторка Льона Радченко і заперечувала, що “Тіло” відкривали до 8 Березня, тому що, за її словами, у кожного свій сенс цього свята, все ж асоціації простежувалися: жіноче тіло і жіноче свято.

Разом з директором ТІЦ Олексієм Каніщевим Льона відкривала виставку, а потім проводили телеміст з авторкою незвичайних робіт. До речі, Євгенія була приємно вражена, що на відкриття завітало так багато гостей. Вона щиро подякувала усім за інтерес до її рефлексій.

Центральна частина виставки - інсталяція зліпків частин жіночих тіл, виготовлених з литого паперу, та графіка "ню", при створенні якої мисткиня використовувала вугілля та акрил.

Льона Радченко вже 15 років живе на два міста — Запоріжжі і Дніпро, але цікаво, що виставки сучасних українських митців проводить лише у нашому місті.

Як розповіла Льона на відкритті, у Дніпрі немає такого простору, як у Туристичному інформаційному центрі, який ідеально підходить до проведення виставок сучасного мистецтва. Там є лише музейні простори. “Якби у Запоріжжі не було такого простору, то і виставки  у нашому місті не організовувала, і цієї тут точно не було б”, - зазначила арткураторка.

Льона Радченко розповіла, що слідкує за творчістю Євгенії Григорʼян давно, але коли побачила її інсталяцію зі зліпками жіночого тіла, відразу подумала, що такої виставки Запоріжжю не вистачає.

- Коли я побачила інсталяцію Євгенії в Івано-Франківську, то одразу написала, що нам таке теж дуже потрібно. Ми швидко зкомунікувались, Євгенія радо погодилась, - поділилась арткураторка.

Наступного дня  після завершення виставки в Івано-Франківську інсталяція і графічні роботи київської художниці переїхали до Запоріжжя.

- Усі роботи так чи інакше пов’язані з тілом, тому і виставка називається “Тіло”, - розповідає Льона. - Задум зі зліпками виник з того, що мисткиня, за її словами, погладшала, її тіло змінило форму і в якийсь момент їй захотілося подивитися на себе відсторонено.

Про історію виникнення цієї серії авторка розповіла сама - під час телемосту, організованого у ТІЦ під час презентації виставки.

- Все почалось не з мистецтва, а трохи раніше. До того, як почати займатись мистецтвом, я довгий час цікавилась психологією. І для мене мистецтво — це самовираження. Серія про тіло - це була така робота над собою. Відправною точкою стала рефлексія мене і мого тіла.

Я зробила зліпки зі свого тіла, почала виставляти в інстаграмі. І мені почали писати багато жінок, що вони теж хочуть такі зліпки, щоб подивитись на себе з іншого боку. І я почала працювати в цьому русі...

Кожна жінка, з якою я робила зліпки, розповідала якусь історію, пов'язану з самосприйняттям, як вони почуваються у своєму тілі. Так і народилась ця серія. В проєкті взяли участь близько 20-ти жінок.

- Чи є на виставці фрагменти вашого тіла?

- Є (сміється).

- Чому тут зліпки тільки з жіночих тіл, вас не цікавлять чоловіки?

- Чому ж, цікавлять. Просто так сталось, що я сама жінка і все жіноче мені більше відгукується. Якби я була чоловіком, я б краще розуміла чоловічу сутність.

- Про що ця виставка для вас?

- Саме про самосприйняття. Працюючи з жінками, я побачила, що кожна по різному себе відчуває, по різному сприймає себе у своєму тілі. Можу сказати, що великий вплив має зовнішнє середовище, соцмережі, ТВ. Нам дуже сильно нав'язують, якими треба бути. Ця тема, власне, іде скрізь все моє мистецтво.

Але саме в цій серії мені хотілось, щоб жінки, з якими я працювала, поглянули на себе з іншого боку. До речі, коли вони бачили зліпки, тобтовідсторонено дивились на своє тіло, то часто казали: "О, я зовсім не така, якою бачу себе в дзеркалі. Виявляється, моє тіло зовсім інше».

Вважаю, що тіло кожної людини прекрасне, немає якось шаблонного ідеалу. Для мене дуже важливо, щоб люди розуміли, що в нас є не тільки тіло. Це не те, на чому потрібно зациклюватися. В нас є душа і над цим теж треба працювати.

Євгенія Григорʼян відповіла на запитання учасників презентації і подякувала усім за те, що завітали на її виставку.

До речі, всі роботи з виставки “Тіло” продаються. З цінами можна ознайомитися на рецепції ТІЦ

***

Виставка "Тіло" Євгенії Григорʼян (Київ) працюватиме у Туристичному інформаційному центрі до 28 березня.

Туристичний інформаційний центр (просп. Соборний, 151) відкритий з 9.00 до 18.00.

Під час повітряної тривоги ТІЦ зачинений для відвідувань.




Схожі новини: