У Запоріжжяобленерго відповіли на основні питання про графіки знеструмлення міста

Переглядів: 328

28 червня 2024 09:53

У Запоріжжяобленерго відповіли на основні питання про графіки знеструмлення міста фото

  У Запорізькій області знеструмлення побутових та юридичних споживачів залежить від загального стану енергосистеми України. Якщо виникає дефіцит електрики, в регіоні застосовують погодинні графіки (ГПВ). Водночас об'єкти критичної інфраструктури не "погашають".

 На де які питанні відповіла  речниця ПАТ “Запоріжжяобленерго” Зореслава Цупренко.

 Як формуються графіки погодинних відключень в Запорізькій області

Графіки по Запорізькій області поділені на шість черг приблизно рівної потужності та включають побутових і юридичних споживачів, говорить Цупренко:

  "Мета обмежень — зберегти стабільність об’єднаної енергосистеми, не допустивши знеструмлень об’єктів критичної інфраструктури. Набір черг ГПВ враховує перелік об’єктів критичної інфраструктури, який визначає Запорізька обласна військова адміністрація (ЗОВА)", — зазначила речниця.

 Як визначається кількість погодинних відключень для кожної з черг

 Зі слів Цупренко, графіки погодинних відключень формуються відповідно до завдань, які доводить НЕК "Укренерго" кожному оператору розподільчої системи: 

 "Стан енергосистеми протягом доби може доволі динамічно змінюватись порівняно із прогнозованим напередодні. Крім обстрілів РФ електростанцій або систем передачі енергії, на стан енергосистеми впливає чимало додаткових чинників — у тому числі погодні умови", — пояснює вона.

 Однак, протягом доби, кількість електроенергії, яка доступна для кожної з областей, може варіюватись залежно від погоди, форс-мажорних ситуацій та споживання світла. Тому в обленерго закликають запоріжців та мешканців області заощаджувати електрику, насамперед у вечірні години пікового навантаження — з 18:00 до 22:00.

  Нерівномірна тривалість відключень в Запоріжжі та області

 За словами речниці обленерго, тривалість відключень черг є збалансованою, адже при створенні графіків на наступну добу, враховуються кількість годин, яку та чи інша черга вже провела без світла: 

 "В межах однієї доби можуть бути черги, що знеструмлюються на більшу кількість годин, ніж решта. Але за кілька днів у такій ситуації встигають побувати абсолютно всі черги, тож у підсумку баланс сумарної тривалості відключень кожної черги витримується", — говорить Цупренко.

  Чому деякі будинки взагалі не знеструмлюють?

 В деяких будинках не застосовують графіки відключення електроенергії через те, що той чи інший будинок заживлений від однієї лінії з об'єктом критичної інфраструктури: 

 "З огляду на це, ПАТ "Запоріжжяобленерго" не має технічної можливості вимикати їх з власного обладнання. Втім, найближчим часом очікуємо від ЗОДА новий перелік критичної інфраструктури, зі значно зменшеною кількістю таких об’єктів. Щойно отримаємо — максимально швидко допрацюємо наявні черги у бік збільшення кількості адрес і потужності кожної групи —відповідно, вимкнення будь-якої однієї черги заощаджуватиме більше енергії. У підсумку, це дозволить зменшити частоту та тривалість відключень по графіках", — пояснює речниця.

 Як енергосистема Запоріжжя залежить від проблем зі світлом в інших областях

 Стабільна робота об’єднаної енергосистеми залежить від того, чи витримується баланс між рівнем виробництва електроенергії та її споживанням по всій країні, а не тільки окремих регіонах, зазначила Зореслава Цупренко:

 "Пошкодження електростанції чи систем передачі енергії в будь-якій частині країни позначається на загальному обсязі доступної електроенергії та, відповідно, споживачах абсолютно всіх регіонів".

 Як змінився стан об’єднаної енергосистеми внаслідок повномасштабної війни та знищення електрогенерації

 Зі слів Цупренко, внаслідок російських ударів по об’єктах енергосистеми, порівняно із груднем 2021 року, втрачено близько третини обсягів виробництва електроенергії.

  "Аби компенсувати ці втрати, наразі по всій країні споруджуються нові об’єкти генерації. Зі свого боку Запоріжжяобленерго робить все можливе у межах власної компетенції, аби на території Запорізької області максимально спростити та прискорити цей процес", — підсумувала речниця обленерго.

 Аби почати економити, необхідно встановити двозонні лічильники, які з 23:00 до 07:00 дозволять платити вдвічі менше, рекомендують егергетики.




Схожі новини: