СБУ та НАБУ затримали заступника Міністра енергетики України, на хабарі у пів мільйона доларів

Переглядів: 330

12 серпня 2024 10:29

СБУ та НАБУ  затримали заступника Міністра енергетики України, на хабарі у пів мільйона доларів фото
Затримання замміністра енергетики України

  Служба безпеки України спільно з НАБУ, за активного сприяння Міністра енергетики України, викрили масштабну корупційну схему, організовану його заступником. Заступника міністра затримали в Києві під час отримання хабара у розмірі пів мільйона доларів.

 Чиновник, зловживаючи службовим становищем, обіцяв керівникам державних підприємств Львівсько-Волинського вугільного басейну передати у користування гірничо-видобувне обладнання з шахт прифронтового району Донеччини.

 Це обладнання є унікальним і дефіцитним та належить одній з державних вугільних компаній, розташованій у зоні бойових дій на сході України.

  Навесні цього року представники галузі звернулися до заступника міністра за дозволом на евакуацію цього обладнання і його подальше використання на шахтах західного регіону. Однак посадовець почав вимагати хабар за здійснення цієї операції.

  До своєї незаконної діяльності він залучив трьох спільників: приватного енерготрейдера, керівника енергетичної компанії з Миколаївської області та керівника видобувного підприємства з Донеччини. Саме з цього підприємства планували розпочати евакуацію обладнання після отримання частини хабара.

  Передача хабаря здійснювалася через спільників, проте це не допомогло зловмисникам уникнути відповідальності.

  Служба безпеки України задокументувала всі етапи передачі грошей, після чого заступника міністра та його спільників затримали "на гарячому".

  Наразі всім затриманим повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України (одержання неправомірної вигоди службовою особою). Розглядається питання щодо обрання запобіжного заходу.

  Розслідування триває для з’ясування всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності. Затриманим загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

  Комплексні заходи проводилися під процесуальним керівництвом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Київської обласної прокуратури.

  Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.




Схожі новини: